Rólam

2010-ben költöztünk Sopron egy kertvárosi részébe, ahol korábban párom szüleinek szőlő ültetvénye volt. Telkünk 3000 m2 melynek eddig kb felét próbálom az elképzeléseim terén beültetni, rendezgetni. A ház körüli részen a közlekedést térkő lerakásával oldottuk meg és ezek mentén alakítom ki fokozatosan az ágyásokat. Minden évben elkészül egy-egy új rész.

 

 

A déli oldalon két terasz épült, a felső mellé alakítottam ki egy átölelő sziklakertet ahol a sziklakerti virágok mellé örökzöldeket és rengeteg levendula bokrot is csempésztem. A kis kerti faházunktól egy járda vezet az alsó teraszra melynek mentén sok évelő és rózsabokor van. A kerti kiülőnk ide lett megépítve melynek teteje elkészül idén így lesz hova behúzódni a nyári záporok elől. A terasz mögött, nyugati oldalon alakítottam ki egy színes, évelő virágokkal, bokrokkal, díszfüvekkel beültetett ágyást. Ide hortenzia bokrok, tűzesők, kas virágok, begóniák, liliomok és még sok színes virág került.

Az előkert nyugati oldalához is bokrok örökzöldek évelő növények kerültek, sok-sok levendulával. Ahogy ezek az ágyások elkészültek az bejárati részre koncentráltam ide a kerítés mentéhez babér bokrokat ültettem s mivel ez az Északi oldala a teleknek több örökzöld és árnyékot szerető növény mint pl árnyékliliomok, tiszafa, tűzesők kerültek. A keleti oldalon kialakított ágyásba sok hortenzia bokor is virágzik nyáron a japánjuhar díszfüvek, liliomok és még sok más növény mellett. Az évek során kialakult bennem a balkon növények iránti szerelem is! Nyaranta több mint 100 cserepes egynyári és teleltetős virág színesíti a teraszt és a bejárati részt. Közülük az egyik kedvencem a sétányrózsák, lantána
Melyek már több színben hatalmas méreteikkel élvezik a déli oldalon a nyári napsugarakat.

A kertet teljes egészében magam terveztem és alakítottam ki sokszor saját hibáimból tanulva sajnálom pl, hogy későn kezdtem el fákat ültetni így még várnom, kell egy szép árnyékos rész kialakítására. Sok szárazságtűrő növény is megtalálható nálam közülük a levendula bokrokat szeretem a legjobban Mellyekből rengeteget csempésztem az ágyásokba is. A kertben nincs öntöző rendszer az öntözést a tetőről összegyújtott csapadékvízzel oldjuk meg, de sajnos sokszor ez kevésnek bizonyul részben ezért is a nagy területen minél füvesítettünk és a mimnél szárazabb nyarak miatt nem is tervezzük a későbbiekben.

Az ősgyep néha nagyon szépen mutat így is, de ha nyáron kiég egy kiadós eső után hamar magához tér. Szeretem a régi bútorokat, tárgyakat és ezeket saját kezűleg újítom fel, ha kell glettelek, ragasztok, fűrészelek, csiszolok, festek s ha elkészülnek ezekkel otthonosabbá, teszem a környezetemet. A kert kialakítása még folyamatban van minden évben újabb tervvel, ötlettel gazdagon várom a tavaszt!